Vergemål
Oppdatert over en uke siden

Personer med sinnslidelse som demens eller alvorlig sykdom vil på et tidspunkt i sykdomsutviklingen ha behov for hjelp til å ivareta interessene sine fullt ut. Det kan det oppnevnes verge til å styre økonomien, eller ta viktige beslutninger i personlige forhold.

Vergemålsloven skiller mellom tre ulike ordninger som skal ivareta den enkeltes behov.

​1. Fremtidsfullmakt
En skriftlig fullmakt som lar deg bestemme hvem som skal ivareta de personlige og økonomiske interessene dine i fremtiden, dersom du ikke klarer det selv. Framtidsfullmakt er en frivillig privat ordning. Det kan være et alternativ til eller komme i tillegg til vergemål.

Vergemålsloven stiller flere krav til utforming og innhold i en fremtidsfullmakt. Den må blant annet være skriftlig, og det må gå klart frem at fullmakten skal ha en fremtidsvirkning. I tillegg skal den undertegnes av to vitner som fullmaktsgiveren har godtatt. Utfyllende informasjon om utforming og innhold i en fremtidsfullmakt finner du hos Statsforvalteren. Fremtidsfullmakten må stadfestes hos Statsforvalteren før vi kan ta den i bruk.


2. ​Legalfullmakt
Lar nære familiemedlemmer utføre dagligdagse gjøremål som en person ikke klarer å gjøre selv. Legalfullmakten er begrenset til å gjelde praktiske økonomiske oppgaver i hverdagen.

​3. Vergemål

En offentlig ordning for personer som ikke kan ivareta interessene sine selv. De som får oppnevnt en verge, vil få hjelp til gjøremålene de ikke er i stand til l å utføre selv, slik at de kan fungere på lik linje med andre personer i samfunnet.

Svarte dette på spørsmålet?