Slik avslører du svindlerne

N
Skrevet av Nicolai
Oppdatert 1 måned siden

Se opp for SMS og e-poster som skal ha deg til å trykke på lenker som sprer ondsinnet programvare.

– Svindlerne prøver seg ofte på områder som er ekstra viktig for folk, slik som strømmetjenester, mobiltjenester og bank, sier Arvid Eriksen, leder for informasjonssikkerhet i Sparebanken Vest og Bulder.

Ett klikk og kontoen din er tom

Ofte skal avsenderen ha deg til å utføre noe – som for eksempel å sjekke noe i nettbanken din.

– Da er det fort gjort å tenke – oi, best å sjekke dette med en gang i tilfelle det har skjedd en gal overføring. Det neste du oppdager er at kontoen din er tom, sier Eriksen.

Han er glad for at kundene er flinke til å gi beskjed når de lurer på om de har blitt utsatt for mulige svindelforsøk. Han kan forsikre om at banken følger trusselbildet nøye for å se om enkelte svindelkampanjer er direkte målrettet mot bankens kunder.

5 tips til hvordan du oppdager svindlerne

Men hvordan skal vi klare å skille ut falske SMS og e-poster i mylderet av meldinger vi får? Svindel kan skje på telefon også – snakker den hyggelige damen som ringer fra det norske telefonnummeret sant?

Her er Arvid Eriksens tips:

  1. Tillit, frykt og fristelser er svindlernes virkemidler. Vær ekstra på vakt mot henvendelser som spiller på dette, enten de kommer på e-post, SMS eller telefon.
  2. Svindelforsøk kjennetegnes ofte ved at noen ber deg om å gjøre noe og det i en forrykende fart. Får du en slik henvendelse – ta en pause, les gjennom en gang til og sjekk i en annen kanal om henvendelsen er ekte.
  3. Ingen seriøse aktører der du har en konto eller annen innlogging, som Netflix, Skatteetaten eller banken din, vil sende deg en lenke som de ber deg klikke på for å komme til profilen din. Ikke bruk slike lenker. Gå alltid inn på deres hjemmesider for å logge deg inn på brukeren din.
  4. Vær på vakt mot alle som ber deg om å oppgi kortinformasjon eller personlige opplysninger i bytte mot noe annet, som en ny telefon, en konsertbillett eller en pengesum.
  5. Har du mistanke om at e-posten du mottar er falsk, sjekk at avsenderadressen er riktig stavet. Sjekk også adressen til eventuelle lenker i e-posten ved å holde musepekeren over. Ser den ok ut? Et annet tegn er at mange falske e-poster er masseutsendelser som starter med «kjære kunde» eller lignende.
Svarte dette på spørsmålet ditt?