Alle samlinger
Boliglån
Rente
Hvorfor er forskjellen mellom effektiv og nominell rente høyere enn vanlig?
Hvorfor er forskjellen mellom effektiv og nominell rente høyere enn vanlig?
Oppdatert over en uke siden

Hos alle banker som endrer renten vil forskjellen mellom effektiv og nominell rente bli større i overgangsperioden til ny rente. Hvorfor er det slik?

Forskjellen mellom effektiv og nominell rente i disse tilfellene er at effektiv rente ser inn i fremtiden, mens den nominelle ikke gjør det.

  • Sammenligner du nominell og effektiv rente på lånet ditt i en periode der det er varslet at renten justeres ned, vil du se at effektiv rente faktisk er lavere enn nominell.

  • Sammenligner du de to rentene i en periode der renten er varslet å gå opp vil effektiv rente være høyere enn det du er vant til i forhold til din nominell rente. Sånn er det hos alle banker.


Men hvorfor er det sånn?

I perioder der en renteheving er meldt får du som kunde seks ukers, varslingstid før beløpet du betaler hver måned endrer seg. Men selv om du fremdeles betaler samme beløp som før i neste innbetaling, spretter beregningen av effektiv rente opp umiddelbart.

Det er fordi effektiv rente ser inn i fremtiden, på hele lånets løpetid. Den effektive renten "ser" altså renteendringen som kommer om noen uker, mens den nominelle renten ikke gjør det.

Du betaler ikke mer enn du skal

Det betyr ikke at du betaler mer enn du skal. Du betaler fortsatt det samme som før inntil endringen skjer. Men den effektive renten, som beregnes for å gi deg et inntrykk av lånet i hele dets løpetid, endrer seg for å ta hensyn til renteendringen som faktisk skjer om noen uker.

Du kan være trygg på at du i perioden frem til renteendringen trer i kraft ikke betaler mer rente enn du har gjort før, selv om beregningen av effektiv rente allerede er høyere.

Om du går inn på nedbetalingsplanen din ser du at du ikke betaler noe mer i perioden fra renteendring er varslet til ny rente trer i kraft, selv om effektiv rente nå står som høyere enn før.

Automatisk lavere rente

Med automatisk lavere rente har vi altså plassert prutetelefonen på museum. Og det er liten tvil om at Bulder-kundene elsker automatisk lavere rente. I Bulder skal du aldri måtte ringe oss og forhandle deg til renten du fortjener.

I Bulder har vi åpne prislister og tilbyr den samme renten til alle. Prislisten finner du ved å trykke på prisliste.

Hvilke fordeler har dette for deg? 💡


✅ Belåningsgrad undet 50%? Da har du vår beste rente

✅ Du får automatisk den beste renten du kan få hos oss

✅ Du slipper ubehagelig pruting eller å forhandle med banken

Du slipper å hente inn ny prisvurdering for å dokumentere at du fortjener bedre rente


Visste du at:

  • Hver måned er det hundrevis Bulder-kunder som får automatisk lavere rente?

  • Rekordmåneden så langt var mars 2022, da nærmere 900 av kundene våre kvalifiserte for lavere rente🥳

  • Gjennom 2021 var det 380 av kundene våre som fikk renten satt ned to eller flere ganger i løpet av året?

  • I snitt har kundene spart ca. 23.000 kroner over lånets løpetid på at vi har satt ned renten deres automatisk?

  • I 2021 utgjorde den samlede besparelsen for kundene 35 millioner kroner gjennom lånenes løpetid?

  • En kunde som kommer inn på det øverste rentetrinnet (80 % belåningsgrad), vil i snitt få sitt første automatiske rentekutt innen et halvt år, basert på boligprisutviklingen i 2021?

Svarte dette på spørsmålet?