Hvordan skal jeg melde et dødsfall?

Alt å vite om dødsfall og dødsbo

Oppdatert over en uke siden

Du må gi oss beskjed

Melding om dødsfall må meldes oss på telefon eller per chat via app i Support. Du kan se våre åpningstider på vår Kontakt side. Melding kan ikke sendes per mail. Folkeregisteret sender hver måned informasjon om dødsfall til banken. Innskuddskontoer sperres, disponenter av konto fjernes, mobilapp, BankID og kort til avdøde blir sperret. Derfor er det viktig med en god plan før dette sperres.

Hva skjer med kundeforholdet i banken ved dødsfall?

• Alle disponenter blir fjernet. Det er ikke mulig å gjøre uttak og overføringer fra kontoene. Det gjelder selv om du tidligere har hatt tilgang til kontoene. Det er fremdeles mulig å gjøre innbetalinger til avdødes kontoer.

• Nettbank og BankID er personlig, og blir derfor slettet.

• Alle faste betalinger blir stoppet.

• Alle kort blir sperret.

• Kontoene er fremdeles åpne for innbetalinger som lønn, pensjon eller trygd.

• Faste betalingsavtaler blir stoppet og slettet. Leverandører vil vanligvis sende papirfaktura i posten isteden. Dette er ofte enklere å administrere for pårørende.

• Faste trekk fra avdødes konto til boliglån i Sparebanken Vest fortsetter inntil boligen er overdratt eller solgt.

Betaling av regninger

Du kan ta kontakt med oss for å få betalt følgende regninger før skifteattesten er klar:

• Vanlige husholdningsregninger som strøm, telefon, lån, husleie og offentlige avgifter.

• Kostnader for begravelse.

• Restskatt.

Hva må dere ha for å avslutte kundeforholdet ved dødsfall?

Dersom du ønsker å avslutte kundeforholdet må du sende oss en bekreftet kopi av skifteattest per post. Vi må også ha fullmaktsskjema fra alle arvinger ved død, den finner du her. Kopi av gyldig legitimasjon til alle arvingene. Alle kopier må være merket "rett kopi" – dette kan blant annet gjøres av tingretten, politiet, domstol, andre kommunale og statlige etater, finansinstitusjoner, revisorer, regnskapsførere og advokater. Undertegnet brev med anmodning om å avslutte avdødes kontoer og fond Kontonummeret som pengene skal overføres til. Du må selv sørge for å fordele videre til arvingene. Du trenger ikke å sende avdødes bankkort og kredittkort til oss, men klipp dem i stykker.

Hvor skal jeg sende dokumentasjon ved dødsfall?

All dokumentasjon må sendes til:

Bulder fra Sparebanken Vest, Direktebank PM Kundeprosesser, Postboks 7999, 5020 BERGEN

Her legges det ved rett fullmakt og skriv rundt videre behandling av boet, eks hvem skal være ansvarlig, disponere konto osv.

Gode lenker